Skor

Den mest klassiska skon av alla tider.

Smile & Shine
November 14, 2023
3 min läsning

Oxfordskor är utan tvekan den mest populära formella skon för män.

Du kommer att se dem bäras av affärsmän i kostym. Du kommer att se dem på bröllop, begravningar och andra sociala sammankomster med högtidskläder. Oxfords bärs även i avslappnade affärsmiljöer på grund av deras mångsidighet i stil, färg och materialval.

Om du bara har ett par skor att bära med en kostym eller andra smarta eller högtidskläder är Oxford det perfekta valet. Dessa skor går aldrig ur mode, och ett par av god kvalitet kommer att hålla i många år.

Så var kom Oxford ifrån? Ännu viktigare, vad gör en Oxford-sko unik? Det räcker med att säga att det finns mycket mer i Oxfords än vad många inser.

Vad är en Oxford-sko?

Många tror felaktigt att Oxford-skon definieras av en tåhätta. Detta är förståeligt med tanke på att termen "Oxford" används omväxlande för att beskriva en mängd olika skor. Ändå är verkligheten att Oxford-skor är så utpekade av deras snörning.

En Oxford-sko är en där öljetterna fästs på undersidan av vampen istället för ovanpå. Detta ger intrycket att det verkligen inte finns några öljetter alls. Det du ser från toppen av skon är hålen genom vilka snören passerar. Detta skapar en klassisk och elegant look utan avbrott av små metallringar. Om en sko har en enkel slits i toppen av skon, med öljetter på vardera sidan som dras ihop med skosnören, då kan man kalla det en Oxford.

På grund av det faktum att beläggningarna är platta till topp

en av skon, som om de är en fortsättning på vampen (i fallet med helskurna sko är det samma läderbit) verkar skon vara nästan sömlös. Detta gör att designen på skon är väldigt snygg, så du hittar de flesta av de längre lästerna och spetsiga skodesigner kommer att vara Oxfords.

Eftersom Oxfords utmärks av deras snörning är det möjligt att designa dem som tåklädda skor, helskurna skor, brogues, sadlar och till och med åskådare. Oxford-beteckningen har inget med skärning eller konstruktion att göra. Det är en stil som betyder var öljetter är fästa i förhållande till vampen. Det är vanligt att tro att bara för att skorna dekorativa så är det inte oxfords, utan brogues. Det stämmer inte till fullo, utan det är som sagt den täta snörningen som utmärker Oxfords.

Oxford skors historia

Även om ingen officiellt har dokumenterat ursprunget till Oxfordskon är det allmänt accepterat att de först började dyka upp i Skottland och Irland för ett par hundra år sedan. Man tror att de en gång kallades Balmorals med hänvisning till Balmoral Castle i Aberdeenshire.

När det gäller Oxford-namnet, tros det ha sitt ursprung vid Oxford University där män brukade bära sidoslitsar som kallas Oxonianska kängor. Dessa kan vara antingen ankel- eller knähöga stövlar som skars något mindre än foten, vilket kräver den öppna sidan bara för att få dem på.

Sidoslitsen migrerade så småningom till vristen för att underlätta stövlar som inte gick lika högt som fotleden, än mindre knäet. Dessa kortare stövlar snörades i det mode vi nu känner som Oxford-stilen och utvecklades så småningom till de formella skor som bär Oxford-namnet idag.

Oxford skon är dessutom en utmärkt sko att putsa i en skoputsmaskin. Tack vare den enkla, men eleganta överdelen blir skon väldigt lätt putsad av borstarna på skoputsmaskinen. Ofta krävs det bara några enstaka sekunder att få en Oxford sko att gå från att vara dammig och smutsig till att kunna spegla sig i.

För att runda av detta kapitel så citerar vi från filmen "Kingsman, The Secret Service" från 2014."Oxfords, not brogues?" - Gary "Eggsy" Unwin.


Läs mer

Skovård

Salta maten, inte skorna!

Salt är ju underbart på många sätt, som till exempel i matlagning. Ett område där du vill undvika salt är på skorna.
Läs hela
Skovård

Så håller du skorna i toppform!

Det är mycket enklare än vad man tror men kräver lite vetskap.
Läs hela
Skovård

Så får du rena, skinande skor

För att få rena, skinande skor så behöver du helt enkelt bara följa dessa 3 steg för att imponera på dina vänner!
Läs hela
Skovård

Damma av dojjorna!

Ett par dammiga skor är ett lika tydligt tecken på en nalkande sommar som fågelkvitter.
Läs hela